julkalenden dag 10: berätta om vad som finns i din väska.

men gud så trist. varför skulle ni vara intresserade av vad som finns i min väska? så jag förändrar det hela en smula och ska berätta om det bästa jag visste som liten: att gräva i min mammas väska. hennes väska var en guldgruva för mig. det var en lyckostund när jag fick tillåtelse att vända upp och ner på hennes handväska och gå igenom allt som låg där i.

de bästa grejerna som jag hittade i mamma väska:

– kakamascara: tänk att man på den tiden spottade lite på borsten som sedan guckades runt i själva mascaran och sedan målade man fransarna. helt galet ju! dessutom minns jag att min mamma och mina mostrar lånade varandras smink. jag har väldans svårt att se framför mig att man skulle göra så här idag. jag fick aldrig använda mascaran men drömde om den dagen jag kunde göra det. jag skulle sminka mig precis som mina bästa mostrar. idag ba: not so much…

– cigarettaskar: min mamma rökte glenn. ja, det fanns en sort som hette så. glenn. asken hade ett fint skotskrutigt mönster och om man öppnade locket och vek ut flärparna som fanns där i så hittade man testtryck av färg i form av prickar. på den tiden förstod jag naturligtvis inte att det var testtryck utan tyckte att jag hade hittat himmelriket. färglada prickar på flärpar i en cigarettask var ju det roligaste som fanns. i fem minuter.

– småpengar: jag tror inte att jag har varit med om enöringen men femöringen och tioöringen minns jag. de brukade skvalpa runt i mammas väska och gömma sig i alla vrår. jag brukade vända på väskan och skaka den intensivt för att få ut alla mynt. sedan bad jag om att få dem. gick ju så där.

– läppstift: jag minns doften av mammas läppstift men vet inte hur jag ska beskriva den. som en dammig tantparfym kanske? ja, det ska stå dammig, inte damig. jag ville hemskt gärna måla mig men tror inte att jag fick det, så då gillade jag att snurra stiftet istället. upp och ner, upp och ner. gud så lättroad man var på den tiden.

– nycklar: nyckelknippor var magiska. jag minns att funderade på vilket lås vilken nyckel gick till och fantiserade om spännande världar som skulle finnas bakom dörrarna. sen att nycklarna typ gick till soprum och garage var jag ju egentligen inte så intresserad av. mamma var också mest intresserad av att jag inte skulle traska iväg med nycklarna.

har ni liknande minnen av att gräva igenom väskor?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s